vineri, 23 decembrie 2011

s-a născut un Mântuitor, care este Hristos, Domnul



Conform traditiei iudaice, dupa nasterea unui copil existau anumite ritualuri care trebuiau indeplinite de familia acestuia. Nici pruncul Isus si familia lui nu au facut exceptie de la aceste porunci. Asa se face ca in Evanghelia dupa Luca, ne este relatat episodul circumciziei(taierii imprejur) si dedicarii lui Isus.In pasajul cuprins intre versetele 21-24 din capitolul doi, asistam la cel putin trei ritualuri privind acest act:
-1.In primul rind a fost circumcizia lui Isus .
Aceasta a avut loc pe cind El avea opt zile. A fost un semn al legamintului pe care l-a incheiat Dumnezeu cu Avraam. In aceeasi zi, potrivit traditiei ebraice, I s-a dat Copilului un Nume. Ingerul ii spusese lui Maria si Iosif sa-l numeasca ISUS.
-2.A doua ceremonie a constat in purificarea Mariei
-act care a avut loc la patruzeci de zile dupa nasterea lui Isus(vezi Levitic12:1-4).
In mod obisnuit parintii trebuiau sa aduca un miel, ca jertfa de ardere de tot, si un pui de porumbel sau turturea, ca jertfa de pacat. Dar in cazul celor saraci, se facea o derogare, acestia putind aduce ,,o pereche de turturele sau doi pui de porumbel”(Levitic 12:6-8).
Faptul ca Maria nu a adus un miel, ci numai doi pui de porumbel denota conditia modesta in care s-a nascut Isus.
-3.Al treilea ritual a fost prezentarea lui Isus la templul din Ierusalim.
Initial,Dumnezeu decretase ca intaiul nascut de parte barbateasca Ii apartine Lui;
-fiii intai nascuti trebuiau sa formeze ceata preotilor(Exod 13:2).
Ulterior, El a ales semintia lui Levi ca membrii acesteia sa slujeasca de preoti(Exod 28:1-12).
Apoi parintii il puteau,,rascumpara” pe intaiul lor nascut prin plata a cinci sicli. Asta au facut ei cind l-au inchinat Domnului.Simeon ajunge sa-l vada pe Mesia(Luca 2:25-35)
Simeon apartinea ramasitei evlavioase de evrei care asteptau venirea lui Mesia. Lui i s-a revelat de catre Duhul Sfant ca nu va muri pana va vedea pe Hristosul(sau Unsul)Domnului. Celor care umbla in partasie tacuta, contemplativa cu Dumnezeu ,El le ofera o tainica impartasire a cunostintei divine.Simeon a intrat in templu exact in ziua in care parintii lui Isus L-au prezentat lui Dumnezeu. Simeon a fost instintat in chip supranatural cu privire la faptul ca acest Copil era Mesia cel fagaduit. Luandu-l pe Isus in brate, el a rostit o memorabila cantare care a ramas consemnata pe paginile Sfintei Scripturi. Esenta cantarii este urmatoarea:
-,,Doamne, acum Tu ma lasi sa plec in pace, caci am vazut mantuirea Ta in Persoana acestui Copil, Rascumparatorul promis, asa cum mi-ai fagaduit. Tu l-ai randuit sa aduca mantuire tuturor oamenilor. El va fi o lumina care va aduce revelatie neamurilor (prima sa venire) si va straluci in slava asupra poporului Tau Israel(a doua Sa venire)”. Simeon era pregatit acum sa moara, dupa ce Il intalnise pe Domnul Isus.Boldul mortii a fost indepartat.Dupa aceasta izbucnire initiala de slava la adresa lui Dumnezeu, pentru Mesia,Simeon I-a binecuvintat pe parinti, rostind apoi o profetie din care se desprind patru parti importante:
-Pruncul acesta este randuit spre prabusirea si ridicarea multora in Israel;
-cei aroganti, nepocaiti si necredinciosi vor cadea si vor fi pedepsiti.
- Cei care se smeresc, se pocaiesc de pacatele lor si-L primesc pe Isus se vor ridica si vor fi binecuvintati.
-Pruncul era destinat sa fie un semn care va starni impotrivire;
-Persoana lui Hristos urma sa fie invaluita intr-o semnificatie speciala. Insasi prezenta Sa pe pamint era o dovada puternica de mustrare impotriva pacatului si a neleguirii, provocind astfel o profunda animozitate in inima omeneasca.
-Chiar sufletul tau(al Mariei) va fi strapuns de o sabie; Simeon prezicea prin aceste cuvinte durerea cumplita care avea sa inunde inima Mariei, cind avea sa-si vada Fiul rastignit(Ioan 19:25).
-Ca sa se descopere gandurile multor inimi; Modul in care reactioneaza cineva fata de Mantuitorul este un indiciu al motivatiilor si afectiunilor sale launtrice.
Fiecare dintre noi la un moment dat din viata noastra suntem pusi in fata unei alegerii fata de Mantuitorul Isus Hristos.
Fie il vom respinge fara sa fim interesati de,,oferta” Lui, fie il vom accepta ca Domn si Stapan al vietii noastre subordonandu-ne intreaga viata voii Sale.Dumnezeu sa ne dea intelepciunea necesara pentru a face alegerea potrivita.