joi, 10 decembrie 2009

Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele.

Cristos a descris vremurile de pe urmă ca fiind foarte tulburătoare şi înspăimântătoare: "Oamenii îşi vor da sufletul de groază în aşteptarea lucrurilor care se vor întâmpla pe pământ. Şi pe pământ va fi strâmtorare printre neamuri" (Luca 21:26,25).

Ce ne-a dat Isus pentru a ne pregăti pentru aceste calamităţi? Care a fost antidotul Său împotriva fricii care avea să vină?

El ne-a dat ilustraţia Tatălui nostru care priveşte la vrabie, a lui Dumnezeu care numără chiar şi firele de păr de pe capul nostru. Aceste ilustraţii au o semnificaţie şi mai mare atunci când luăm în considerare contextul în care Isus le-a dat.

El a dat aceste ilustraţii celor doisprezece ucenici ai Săi pe care i-a trimis apoi să evanghelizeze oraşele şi satele din Israel. El tocmai îi înzestrase cu puterea de a izgoni demoni şi de a vindeca orice fel de boală şi slăbiciune. Gândiţi-vă ce moment emoţionant era acesta pentru ucenici. Lor le-a fost dată puterea de a face semne şi minuni! Dar mai apoi au urmat aceste cuvinte de avertizare din partea Stăpânului lor:

Nu veţi avea nici un ban în buzunarele voastre. Şi nu veţi avea nici casă, nici acoperiş sub care să dormiţi. Veţi fi numiţi eretici şi demonizaţi. Veţi fi bătuţi în sinagogi, duşi în faţa judecătorilor, aruncaţi în închisoare. Veţi fi urâţi, dispreţuiţi, trădaţi şi persecutaţi. Veţi fi nevoiţi să fugiţi din oraş în oraş pentru a nu fi ucişi cu pietre.

Acum imaginaţi-vă pe aceşti bărbaţi ascultându-l cu mirare pe Isus. Ei trebuie să fi fost paralizaţi de frică. Îmi imaginez cum ei se întrebau: "Cel fel de lucrare este aceasta? Acesta este viitorul meu? Este cea mai sumbră perspectivă asupra vieţii de care am auzit eu vreodată.

Cu toate acestea, în acelaşi moment Isus le-a spus acestor scumpi prieteni ai Săi de trei ori: "Nu vă temeţi!" (Matei 10:26, 28, 31). Şi el le-a dat antidotul pentru orice frică: "Ochiul Tatălui este întotdeauna îndreptat asupra vrabiei. Cu cât mai mult va fi el îndreptat spre voi, preaiubiţii Lui?"

Isus spune: "Atunci când îndoiala vă copleşeşte – când vă aflaţi la capătul puterilor şi credeţi că nimeni nu vede prin ceea ce treceţi – iată cum puteţi găsi odihnă şi siguranţă. Priviţi la păsările mici dincolo de geamul vostru şi treceţi cu mâna prin părul vostru. Apoi ţineţi minte ceea ce v-am spus: aceste creaturi mici au o valoare imensă pentru Tatăl vostru. Iar părul vostru trebuie să vă reamintească că voi aveţi o valoare mult mai mare pentru El. Privirea Lui este întotdeauna îndreptată asupra voastră. Şi El, Cel care vede şi aude orice mişcare a voastră, este aproape.

Iată cum îngrijeşte de noi Tatăl în vremurile grele.