joi, 13 august 2009

Rugaciunea este vitala in viata credinciosului.

Sunt doua lucruri care dau avant cresterii spirituale: rugaciunea si studierea Cuvantului lui Dumnezeu, care este scris in Biblie. Acestea formeaza dialogul nostru cu Dumnezeu. De aceea, in viata spirituala avem nevoie de amandoua, fiindca daca una lipseste, ne vom prabusi.

Isus Hristos a fost Fiul lui Dumnezeu; venind pe pamant El ne-a dat un exemplu de urmat; crestinii sunt urmasi ai Lui. In viata Lui de pe pamant El a pus un accent deosebit pe rugaciune. “A doua zi dimineata, pe cand era inca intuneric de tot, Isus S-a sculat, a iesit, si S-a dus intr-un loc pustiu. Si Se ruga acolo. ... In zilele acelea, Isus S-a dus in munte sa Se roage, si a petrecut toata noaptea in rugaciune catre Dumnezeu.” (Marcu 1:35; Luca 6:12); Rugaciunea Lui din gradina Ghetsimani arata totala ascultare si supunere fata de Dumnezeu Tatal: “Apoi a mers putin mai inainte, a cazut cu fata la pamant, si S-a rugat, zicand: “Tata, daca este cu putinta, departeaza de la Mine paharul acesta! Totusi nu cum voiesc Eu, ci cum voiesti Tu.” (Matei 26:39).

Adevaratii ucenici ai lui Isus au tanjit (au dorit mult) sa invete cum sa se roage: “Intr-o zi, Isus Se ruga intr-un loc anumit. Cand a ispravit rugaciunea, unul din ucenicii Lui I-a zis: “Doamne, invata-ne sa ne rugam, … “ (Luca 11:1) Fiecare om mare a lui Dumnezeu, a fost om al rugaciunii.

Rugaciunea facuta catre Dumnezeu dupa exemplul Domnului Isus Hristos si in Numele Lui diferentiaza crestinismul de celelalte religii, inaltandu-l de la pozitia de religie, la aceea de relatie permanenta cu Dumnezeu - o continua partasie. Deci crestinismul este o viata de dependenta totala si permanenta de Dumnezeu prin intermediul Domnului Isus Hristos, iar rugaciunea este o dovada a acestei dependente. “Eu sunt adevarata vita, si Tatal Meu este vierul. ... Acum voi sunteti curati, din pricina cuvantului pe care vi l-am spus. Ramaneti in Mine, si Eu voi ramanea in voi. Dupa cum mladita nu poate aduce roada de la sine, daca nu ramane in vita, tot asa nici voi nu puteti aduceti roada, daca nu ramaneti in Mine. Eu sunt Vita, voi sunteti mladitele. Cine ramane in Mine, si in cine raman Eu, aduce multa roada caci despartiti de Mine, nu puteti face nimic. … Daca ramaneti in Mine, si daca raman in voi cuvintele Mele, cereti orice veti vrea, si vi se va da. Daca aduceti multa roada, prin aceasta Tatal Meu va fi proslavit; si voi veti fi astfel ucenicii Mei.” (Ioan 15:1:8).

Rugaciunea necurmata trebuie sa caracterizeze viata fiecarui crestin adevarat: “Isus le-a spus o pilda, ca sa le arate ca trebuie sa se roage necurmat, si sa nu se lase. … Faceti in toata vremea, prin Duhul, tot felul de rugaciuni si cereri. Vegheati la aceasta, cu toata staruinta, si rugaciune pentru toti sfintii,” (Luca 18:1; Efeseni 6:18).

Rugaciunea deschide usa lucrarii lui Dumnezeu si binecuvantarile Lui: “Cereti, si vi se va da; cautati si veti gasi; bateti, si vi se va deschide. Caci ori si cine cere, capata; cine cauta, gaseste; si celui ce bate, i se deschide.” (Matei 7:7-8).

Rugaciunea este cheia pentru o viata victorioasa: “Nu va ingrijorati de nimic; ci in orice lucru, aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri, cu multumiri. Si pacea lui Dumnezeu, care intrece orice pricepere, va va pazi inimile si gandurile in Hristos Isus.” (Filipeni 4:6).