sâmbătă, 24 octombrie 2009

Domnul, Dumnezeul tău, este un Dumnezeu plin de îndurare

Păzeşte dar legile şi poruncile Lui, pe care ţi le dau azi, ca să fii fericit, tu şi copiii tăi după tine, şi să ai zile multe în ţara pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău, pe vecie.”

Valorile spirituale sunt mai mult prinse decat invatate. Ca parinte, transmiti in permanenta val­ori copiilor tai; asadar:

Invata-i sa se roage. Ajuta-ti copilul sa inteleaga ca rugaciunea este modul prin care zidim o prietenie de-o viata cu Dumnezeu, iar ei vor avea nevoie de aceasta relatie, mai ales cand nu mai esti cu ei sa-i ajuti. Spune-le ca Dumenzeu este disponibil 24 de ore 7 zile pe saptamana.

Nu le spune, arata-le. Tu esti cel care formeaza conceptul de Dumezeu in copiii tai. Fie ca esti plin de dragoste si protectiv sau distant si rece, copiii tai vor creste vazandu-L pe Dumnezeu prin experientele pe care le au cu tine. De exemplu, Dumnezeu nu este niciodata ocupat pentru a fi intrerupt, El spune mereu ca ne iubeste si nu este niciodata abuziv. Ai prins ideea?

Invata-i cum sa-L vada pe Dumnezeu in altii. Odata ce copiii tai il vad pe Dumnezu la lucru in propriile lor vieti, vor incepe sa-L vada si in vietile altora. Cand se intampla acest lucru, ii vor pretui si ii vor respecta pe ceilalti, si vor fi pretuiti si respectati la randul lor – iar aceasta le va da sigu­ranta!

Nu ii trimite, ci mergi cu ei. Copiii tai au nevoie sa creada – dar si sa apartina cuiva! invata-i ca asa cum un organ desprins de organism moare, tot asa si ei vor muri spiritual daca nu fac parte dintr-o biserica. Apartinerea inseamna ca ei vor avea mereu unde sa se duca! Biblia spune: “invata pe copil calea pe care trebuie sa o urmeze si cand va imbatrani nu se va abate de la ea” (Proverbe 22:6). Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci pentru ei este sa le arati adevarata cale!