marți, 22 decembrie 2009

Căci un Copil ni s-a născut, un Fiu ni s-a dat, şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: „Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor

Apostolul Pavel scrie in epistola catre Galateni:

“ Dar cînd a venit împlinirea vremii, Dumnezeu a trimes pe Fiul Sau, nascut din femeie, nascut supt Lege, ca sa rascumpere pe cei ce erau supt Lege, pentru ca sa capatam înfierea.” (Gal 4:4-5).

Aceasta ne vorbeste despre planul lui Dumnezeu cu privire la venirea lui Mesia in lumea noastra, cu un scop precis, de rascumparare de sub domnia pacatului. Privind in Scripturi putem sa observam anuntarea si desfasurarea acestui plan divin, ca un fir rosu, incepand cu ceea ce se numeste protoevanghelia. Promisiunea a fost rostita direct de Dumnezeu primilor oameni in Gradina Edenului:

,, Vrasmasie voi pune între tine si femeie, între samînta ta si samîntaei. Aceasta îti va zdrobi capul, si tu îi vei zdrobi calcîiul.” (Genesa 3:15).

Este judecarea sarpelui care a ispitit pe Eva si promisiunea facuta femeii, care arata clar ca poarta de intrare in lume a lui Mesia va fi prin femeie fara ajutorul barbatului. Firul rosu se extinde si patriarhul Iacov, la batranete, cand isi binecuvanta fiii in adresa catre Iuda, vesteste venirea lui Silo-Mesia

,,Toiagul de domnie nu se va departa din Iuda, Nici toiagul de cîrmuire dintre picioarele lui,Pîna va veni Silo, Si de El vor asculta popoarele.” (Gen. 49:10).

Aici Scriptura ne arata semintia lui Israel din care Mesia va descinde,anume Iuda, care inseamna ,,Laudat fie Domnul.” Mesia va veni ca domnitor care are un sceptru pentru domnie. Aceasta expresie este repetata si prin proorocia lui Balaam in Numeri24:17

,, Îl văd, dar nu acum, Îl privesc, dar nu de aproape. O stea răsare din Iacov, Un toiag de cîrmuire se ridică din Israel.”

Proorocul Isaia vede domnia lui Hristos-Mesia, nu doar peste Israel, ci peste toate popoarele. Moise vesteste venirea lui Mesia ca proorocul de care trebuie ascultat

,,Domnul, Dumnezeul tău, îţi va ridica din mijlocul tău, dintre fraţii tăi, un prooroc ca mine: să ascultaţi de el!...

Atunci Domnul mi-a zis:

„Ce au zis ei, este bine. Le voi ridica din mijlocul fratilor lor un prooroc ca tine, voi pune cuvintele Mele în gura lui, si el le va spune tot ce-i voi porunci Eu. Si dacă cineva nu va asculta de cuvintele Mele, pe cari le va spune el în Numele Meu, Eu îi voi cere ocoteală.” (Deut. 18:15, 17- 19).

Evanghelistul Vechiului Testament, profetul Isaia este instrumentul folosit de Dumnezeu pentru a oferi cele mai multe detalii cu privire la nasterea, persoana, viata, moartea si invierea lui Hristos-Mesia. Prin el Dumnezeu vorbeste despre nasterea Sa din fecioara si faptul ca Dumnezeu, nu doar va privi la oameni, ci va fi cu oamenii ;

,,De aceeaDomnul însus vă va da un semn: Iată, fecioara va rămînea însărcinată, va naste un fiu, si-i va pune numele Emanuel (Dumnezeu este cu noi).” (Isaia7:14).

Prin Isaia se vesteste dubla natura a lui Hristos-Mesia. Natura umana si cea divina locuind impreuna in aceeasi persoana, in armonie si unitate. Acest subiect va framanta mintile teologilor crestini si continua si azi sa-i framante, dar Duhul lui Dumnezeu le explica printr-o singura trasatura de condei:

,,Căci un Copil ni s'a născut, un Fiu ni s'a dat, si domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: „Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veciniciilor, Domn al păcii.”(Isaia 9:6).

Sub inspiratia Duhului Sfant, Isaia mai arata familia lui Hristos-Mesia si personalitatea Lui

,,Apoi o Odraslă va iesi din tulpina lui Isai, si un Vlăstar vada din rădăcinile lui. Duhul Domnului Se va odihni peste El, duh de întelepciune si de pricepere, duh de sfat si de tărie, duh de cunostintă si de frică de Domnul. Plăcerea lui va fi frica de Domnul; nu va judeca după înfătisare, nici nu va hotărî după cele auzite, ci va judeca pe cei săraci cu dreptate, si va hotărî cu nepărtinire asupra nenorocitilor tării; va lovi pămîntul cu toiagul cuvîntului Lui, si cu suflarea buzelor Lui va omorî pe cel rău.Neprihănirea va fi brîul coapselor Sale, si credinciosia brîul mijlocului Său.”(Isaia 11:1-5)

Mica, un alt profet al Vechiului Testament vesteste locul nasterii luiHristos-Mesia, domnia si eternitatea Sa:

,,Si tu, Betleeme Efrata, măcar că esti prea mic între cetătile de căpetenie ale lui Iuda, totus din tine Îmi va iesi Cel ceva stăpîni peste Israel, si a cărui obîrsie se suie pînă în vremuri străvechi, pînă în zilele veciniciei.” (Mica 5:2).

Acestea sunt doar cateva din vestirile nasterii lui Isus Cristos in Vechiul Testament.Aceste vestiri culmineaza cu vestirile Ingerului Gavril facute acum direct Mariei, mama Domnului Isus si lui Iosif, logodnicul Mariei:

,,Dar pe cînd se gîndea el la aceste lucruri, i s'a arătat în vis un înger al Domnului, si i-a zis:„Iosife, fiul lui David, nu te teme să iei la tine pe Maria, nevastă-ta, căci ce s'a zămislit în ea, este dela Duhul Sfînt. Ea va naste un Fiu, si-i vei pune numele Isus, pentru că El va mîntui pe poporul Lui de păcatele sale.” (Matei 1:20-21).

Chemarea noastra azi este ca noi, Biserica Domnului Isus Hristos, sa ducem mai departe vestirea nu numai a nasterii Sale ca un bebelas in Betleem ci mai mult a revenirii Sale pe norii cerului ca Imparat al Imparatilor si Domnal Domnilor.

Sa-L cantam pe El prin imnurile noastre, sa ne bucuram de nasterea Lui, sa fim generosi si darnici, invatand de la El, care S-a daruit pe Sine insusi pentru noi. Haideti sa ducem vestea la cat mai multi, chemandu-i la inchinarecu noi si aratandu-le iubirea noastra izvorata din iubirea lui Cristos.Domnul sa va dea o saptamana binecuvantata cu prezenta Lui, care sa ridice ingrijorarile, temerile, sau framantarile inimiii si sa ne umple inimile cu pacea si bucuria Sa.