vineri, 8 ianuarie 2010

Evanghelia propovăduită de mine, nu este de obârşie omenească;

Eficienta evanghelizarii, conform ep. Galatenilor; Evanghelia, vestea buna a mantuirii omului prin credinta in jertfa de pe cruce a Domnului Isus, a fost anuntata pentru prima data de ingeri, atunci cand “in Betleemul din Iudeea, s-a nascut un Mantuitor, care este Hristos-Domnul”.Dar dupa aceea, intreaga responsabilitate a predicarii Evangheliei, a ramas asupra oamenilor credinciosi.Lor, ucenicilor Sai, le-a spus Domnul Isus:”Mergeti in toata lumea si vestiti Evanghelia”.
Dumnezeu n-a dat aceasta sarcina ingerilor, ci oamenilor mantuiti.
Ingerii n-au intervenit decat sa le spuna unor oameni unde sa mearga, pentru a afla vestea mantuirii[lui Saul ii spune Domnul Isus sa mearga in cetate,dar vestea mantuirii i-o da Anania, care de asemenea, a fost trimis la el de un inger. La sutasul Corneliu a venit un inger, dar l-a trimis la Petru sa-i vesteasca Evanghelia.]
Inca de la inceputul cartii Galateni, se pune baza evanghelizarii.
Aceasta este ca apostolul trebuie sa fie”nu de la oameni, ci prin Isus Hristos, si prin Dumnezeu Tatal, care L-a inviat din morti.”Numai cei ce L-au cunoscut pe Hristos si au fost “alesi”si “trimisi” de El, vor putea face o evanghelizare eficienta.
Ei fiind “inradacinati in Hristos”,nu vor putea fi “tulburati”, nici nu vor voi “sa placa oamenilor, ci lui Dumnezeu”. -”Evanghelia” lui Pavel, nu este de fapt, a lui, ci este “de origine dumnezeiasca,” este invatata prin “descoperirea lui Isus Hristos”.Numai o astfel de Evanghelie , a putut face dintr-un “impotrivitor si un prigonitor al Bisericii”, un apostol.
Eficienta Evangheliei lui Pavel, este data de faptul ca el “a fost pus de-o parte din pantecele maicii sale”, sa vestesca pe Hristos”intre neamuri”.
-Apoi, Aapostolul Pavel a primit incuviintarea celorlalti apostoli, care fusesera ucenici ai Domnului Isus.
-El a tinut cu tarie sa-i convinga ca totul, in ce priveste mantuirea, este dat prin har, prin credinta in jertfa Domnului Isus, si nu prin pazirea legii.
Acest lucru il spune cu tarie Galatenilor: -galateni 3:3.Pentru aceasta, il da exemplu pe Avraam, care “a crezut pe Dumnezeu si credinta aceasta i-a fost socotita ca neprihanire”Gal.-3:6.
-Ap. Pavel indreapta privirea galatenilor spre Hristos, care “s-a facut blestem pentru noi”, rascumparandu-ne din blestemul legii. Legea a fost numai un “indrumator” spre Hristos.
-Ap. Pavel indeamna la slobozenie, dar umbland “carmuiti de Duhul”, nu de firea pamanteasca, deoarece ea a fost rastignita odata cu Hristos.
In ep. Galateni sunt date sfaturi ale ap. Pavel catre crestinii bisericii de acolo. Iata cateva:
-sa nu caute slava lumii
-sa indemne si sa mustre cu blandete pe cei ce gresesc
-sa-si poarte sarcinile unii altora-sa nu oboseasca in facerea binelui
-sa nu se laude , decat cu Hristos.
Concluzii :
-pentru evanghelizatorii de azi,
Daca vrem astazi sa evanghelizam, trebuie sa tinem si noi cont de aceleasi lucruri.
-Cel ce face misiune sa fie intors la Domnul, nascut din nou.
-Sa aiba incuviintarea unei biserici.
-Sa accentueze catre cei carora le vesteste Evanghelia, ca mantuirea se capata numai prin credinta in Hristos, fara nimic altceva adaugat .
-Cei mantuiti trebuie sa traiasca o viata sfanta, plina de darurile Duhului Sfant, nu de firea pamanteasca. Dă, Doamne, har si evanghelizatorilor de azi, ca si celor dintâi crestini!