Cu siguranţă, nu aţi încercat niciodată să vă iubiţi abcesul apărut peste noapte la una dintre măsele, tumora crescută silenţios într-un viscer sau virusul care v-a ţintuit la pat de o săptămână, ca pe nişte prieteni sau colegi fără casă, care şi-au găsit drept gazdă, pentru o vreme, tocmai trupul dumneavoastră.

Manifestăm astfel, aceeaşi atitudine ostilă faţă de boală ca şi faţă de cei care ne fac rău. În faţa duşmanului, suntem tentaţi să-i plătim cu aceeaşi monedă, pregătindu-ne tirul vorbelor grele şi tunurile atitudinilor negative. Rareori recurgem la toleranţă, transformându-ne într-un câmp cu flori, într-un ocean liniştit sau într-un deşert cald peste care cavaleria celuilalt să treacă vijelioasă, îndreptându-se, încotro?… fiindcă, dacă nu întâmpină nici un obstacol, îşi va rostogoli o vreme, tăvălugul mâniei şi, într-un final, se va opri dezorientată şi eşuată. „Un răspuns bun este ca un sărut pe buze”, spune Eclesiastul (cap4:26).
Dar, câţi dintre noi suntem gata să ne îmbrăţişăm duşmanul cu sinceritatea celui care suferă, nu pentru palma primită, ci pentru neputinţa de a-l ajuta să devină mai bun? Fiindcă, a-l iubi pe celălalt, înseamnă a te identifica în el, a-l accepta aşa cum este, a-i face loc lângă tine, a-i dărui ce este mai bun, a plânge odată cu el când e trist, a-l ajuta să-şi vindece sufletul. De câte ori am turnat balsam peste suferinţele celuilalt, în locul reproşurilor înţepătoare sau bucuriei otrăvite pe care am simţit-o în faţa nereuşitelor sale? Mă întreb, care este mecanismul dragostei?
Analizând atributele dragostei, ea pare remediul ideal al lui Dumnezeu pentru sufletul bolnav. Administrat în doze oricât de mari, nu produce efecte adverse, fiindcă dragostea nu pizmuieşte şi nu biciuie atunci când acţionează. Din contră, în mod paradoxal, efectul benefic creşte proporţional cu doza aplicată.
Nu expiră atât de uşor şi nu se elimină repede, menţinându-şi pentru mult timp calităţile, fiindcă dragostea cea îndelung răbdătoare, este dispusă să aştepte atunci când efectele nu apar imediat. În aşteptarea ei, e gata să-şi împartă patul, fără nici o reticenţă sau prejudecată, cu însăşi răutatea, fiindcă, încrezătoare, poartă cu sine imunitatea pe care i-o conferă sinceritatea şi puritatea.
Nu este acidă şi nu ustură, pentru că are în chintesenţa sa, bunătatea cu efectul ei calmant şi regenerator.

Ca orice medicament, merge direct la ţintă, îşi exercită acţiunea fără să facă rău, fără să se mânie când nu reuşeşte, dăruindu-se până la uitare de sine, pentru că niciodată nu caută propriul folos. Se lasă atacată în tăcere de enzimele răutăţii sau mândriei sufletului celui pe care încearcă să-l ajute, dar nu pleacă încărcată de pizmă, ci acoperă totul, uitând agresiunile pricinuite, suferă totul şi se retrage discret continuând să spere că, într-o zi, lucrurile vor lua o întorsătură bună.
Se bucură însă, când adevărul şi binele triumfă, ştiind că asta înseamnă vindecarea sufletului asupra căruia a acţionat.

S-a demonstrat însă, că dragostea nu are doar efecte exterioare, ci că poate fi utilă chiar în vindecarea propriilor noastre boli, cu condiţia revărsării iubirii asupra oricărui factor agresor din trup, transformându-l din duşman în prieten. De pildă, o tumoră se autodizolvă atunci când o înconjurăm de dragoste, când îşi pierde relevanţa orice contradicţie, fie şi la nivelul gând-celulă.
Prin urmare, efectele iubirii pentru duşmanii noştri, ar putea fi spectaculoase. Iubirea va dizolva atitudinile duşmănoase – acele umbre abătute asupra fiinţei, ce nu o vor lăsa să se dezvolte în acordurile Luminii. Şi noi şi ei ne vom regăsi şi vom realiza inutilitatea şi acţiunea nocivă a propriilor orgolii. Să nu uităm, că toţi suntem mădulare în trupul lui Hristos!
