luni, 6 ianuarie 2014

Cuvintele potrivite la momentul potrivit

Este necesar, nu numai să ne dăm seama cine sunt oamenii şi ce fac ci, la fel de necesar, este să transmitem ,prin cuvinte, sentimente de apreciere față de cei din jur. Aprecierea transmite celuilalt: 
eşti important, contezi eforturile tale nu sunt în zadar.
Aprecierea încurajează, aduce bucurie, dă curaj, putere de a merge mai departe şi motivaţie pentru a face lucrurile mai bine. Felicitările şi complimentele sincere sunt forme prin care ne putem exprima aprecierea faţă de ceilalţi. 
Complimentele transmit preţuire, stimă, o atitudine prietenească de consideraţie. Un compliment este ca un dar de care se bucură, în aceeaşi măsură, şi cel care îl face, şi cel care îl primeşte.
Un compliment este binevenit dacă este făcut din toată inima şi dacă se potriveşte contextului în care este adus. 

A face un compliment nu este totuna cu a flata pentru că a flata presupune nesinceritate şi linguşire. 
Complimentele care linguşesc sunt supărătoare, inconfortabile pentru că transmit ideea că sunt făcute cu scopul de a obţine ceva.
Nu este potrivit să facem un compliment pentru că ni se pare că ar fi o idee bună. Oricine îşi dă seama când un compliment nu vine din inimă şi, ca atare, ne vom pierde credibilitatea. Poate să devină şi penibilă o situaţie în care persoana respectivă este conştientă că nu i−a ieşit tocmai bine un lucru iar noi îi tot facem complimente cu privire la lucrul respectiv.
 În astfel de situaţii putem rosti cuvinte de apreciere pentru eforturile depuse.
 Vom fi astfel şi sinceri şi vom reuşi să susţinem şi să încurajăm.
Complimentele trebuie să fie potrivite cu contextul dar şi cu relaţia în care suntem cu persoana căreia i le facem. Complimentele legate de aspectul fizic ne putem permite să facem celor cu care suntem în relaţii amicale sau apropiate. 

Altfel, remarcile cu caracter personal pot să capete o semnificaţie deosebită nedorită sau pot să fie interpretate greşit.
Uneori trebuie să arătăm, în modul cel mai politicos cu putinţă, aprecierea faţă de realizările cuiva.

 Numai că, acolo undeva în adâncul inimii, s/ar putea să avem ceva sentimente de invidie. Sâ apreciezi sincer, din inimă, chiar când simţi invidie, este o dovadă de nobleţe şi de demnitate.
Este nevoie de tact când facem complimente. Este o mare diferenţă între a spune: 

“ Ne bucurăm pentru dumneavoastră!”
 şi 
“ A, felicitări!
 Ce norocos sunteţi!”. 
In general, când facem un compliment, trebuie să transmitem şi cât de mult ne bucură bucuria celuilalt!
Nu este sufficient să ştim cum să apreciem, cum să facem complimente ci, trebuie să ştim şi cum să primim complimente. 

Nu le vom primi situându-ne pe o poziţie de sus, ca şi cum ni se cuvin.
 Nici nu ne vom îmbufna dacă nu suntem apreciaţi aşa cum ne-am fi aşteptat, nici nu vom face crize reproşând celorlalţi că nu ne apreciază. Un pic de demnitate, vă rog !
Atunci când suntem complimentaţi să nu pretindem că nu merităm apreciere. Când ni se face un compliment zâmbim şi spunem mulţumesc. Nu ignorăm niciodată un compliment şi nu contrazicem persoana care ni-l face.
 Dacă cineva ne laudă rochia nu spunem:
 “A, este veche!” 
pentru că transmitem persoanei care ne-a făcut complimentul că nu are discernământ, o facem să se simtă penibil.
În zona profesională, dacă suntemcomplimentaţi, nu spunem: 
“O, a fost o nimica toată!”. 
Este mult mai potrivit si de bun-simţ să spunem:
 “ Mulţumesc, am depus eforturi!”. 
Un aspect important : 
să învăţăm să facem diferenţa între complimentele adresate activităţii noastre şi cele adresate propriei persoane.
 Nefăcând aceată distincţie riscăm să devenim ridicoli atunci când reacţionăm la compliment. La fel de atenţi trebuie să fim ca prin răspunsul la compliment să nu îl supradimensionăm făcându-l să pară mai laudativ decât a fost intenţia celui care l-a făcut.
Să nu ne mândrim când suntem apreciaţi ci să depunem toate eforturile pentru a deveni mai buni şi a face toate lucrurile mai bine. Să facem complimente cu scopul de a aduce bucurie celorlalţi, de a consolida relaţii, de a ajuta pe ceilalţi să se dezvolte.
Cuvintele potrivite la momentul potrivit zidesc oameni şi zidesc relaţii !