marți, 19 noiembrie 2013

învaţă ....

....înţelege că doar cel care e capabil să te iubească în orice circumstanţe, îţi poate aduce fericirea pe care ţi-o doreşti.
...înţelege că adevăraţii prieteni sunt puţini şi că cel care nu luptă pentru ei, mai devreme sau mai târziu se va vedea înconjurat doar de false prietenii.
...învaţă că a te scuza e ceva ce poate face oricine, dar că a ierta, doar cei iertaţi cu adevărat o pot face.
...înţelege că dacă ai rănit grav un prieten, e foarte probabil ca prietenia lui să nu mai fie la aceeaşi intensitate niciodată, şi vorbele spuse într-un moment de mânie, pot continua să facă rău celui rănit, tot restul vieţii.
..învaţă că cel care umileşte sau dispreţuieşte o fiinţă umană fără să-şi repare greşeala, mai devreme sau mai târziu va suferi aceleaşi umilinţe şi dispreţ, dar multiplicate.
...învaţă să nu aştepţi  totul de la alţii, aşa că, începe să-ţi plantezi propria grădină, împodobindu-ţi propriul suflet, în loc să mai aştepţi ca altcineva să-ţi tot aducă flori.
...învaţă că grăbind sau forţând unele lucruri să se petreacă, în final, ele să n-or să mai fie aşa cum sperai, căci numai Dumnezeu face toate lucrurile frumoase şi la vremea lor.
...învăţă că în faţa unui mormânt, nu mai are nici un sens să încerci să ierţi sau să ceri iertare, să spui că iubeşti, că ţi-e dor, că ai nevoie, că vrei să-i fii prieten.
...învaţă ce bine e să fii învăţat corect şi ce rău este să fii învăţat eronat.
...învaţă Psalmul 19 şi apoi Psalmul 119.